ManlyMacho Günlüğü

1 - 5 / 260
Sayfa:   1   2   3   4   5 ...  Sonraki

19 Ağustos 2021

13 Haziran 2021

23 Mayıs 2021

12 Mayıs 2021

*** DİRENÇLİ NİŞASTA: KİLO VERİRKEN NİŞASTAYI AKILLICA TÜKETMEK ****
Dirençli nişasta; sindirim sırasında, eriyebilen lifler gibi davranan, ince bağırsaktaki enzimlerden etkilenmeden ve sindirilmeden kalın bağırsağa ulaşan bir nişastadır. Kalın bağırsakta bulunan yararlı mikroorganizmalar bunları hunharca yer ve kalın bağırsak hücrelerinin yakıt olarak tercih ettiği ve kanseri beslemeyen kısa zincir yağ asitleri (Short chain fatty acids, çoğunlukla da Butyrate [Kalın bağırsakta bulunan kanserli hücreler sadece glikoz kullanabilirler ve bu yağ asitlerinden yararlanamazlar. Kolorektal kanser, en ölümcül 4. kanser türüdür.]) üretir. Düzenli olarak dirençli nişasta tüketmek mineral emilimini artırır, kalın bağırsak florasında dost bakterilerin üstünlüğünü sağlar, enflamasyonu(bütün kötülüklerin anası) ve ph'ı düşürür, kolon kanseri riskini azaltır, çeşitli sindirim rahatsızlıklarının(kabızlık, ishal, ülseratif kolitler, Crohn’s hastalığı, divertikülit gibi huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlıkları gibi) iyileşmesine katkıda bulunur. Kalın bağırsakta tüketilmeyen butyrate kana geçer oradan da karaciğere ve tüm bedene ulaşır. Günlük 50-60 gramdan fazlası dışarı atılır. Yani çok fazla tüketmenin yararı yoktur. Dirençli nişasta 2-4 hafta boyunca düzenli biçimde tüketildikten sonra yararları görülmeye başlanır. Kısa zincir yağ asitlerinin, kan şekerini, kolestrol düzeyini düşürücü, insülin duyarlılığını artırıcı ve iştah kesici etkisi vardır. Dirençli nişasta tüketilen bir öğünden sonraki öğünde dahi insülinin aşırı yükselmesini önler. İnsülin duyarlılığınız ne kadar yüksekse yağ dokusundan yağların çözülüp kullanılması o kadar çabuk oluyor. Daha önce dirençli nişasta tüketmemiş biri, günde 15-30 gram dirençli nişasta tüketmeye başladığında, diyet yaparak kendi ağırlığının %10'unu yitirmiş gibi insülin duyarlılığını artırır. Bir ay boyunca düzenli olarak dirençli nişasta tüketen bir kişinin insülin duyarlılığı %33-50 arası artar. İnsülin duyarlılığının önemini ne kadar vurgulasak azdır. Düşük insülin duyarlılığı metabolik sendrom, tip 2 diabet, obezite, kalp ve damar hastalıkları, ve alzheimer'ı da içeren bir çok hastalık için risk unsurudur. Tüm nişastalı yiyeceklerin nişastasının bir bölümü dirençli nişastadır. Dirençli nişastalar aynı lif gibi doluluk hissi verir ve iştahı keser. Bazı nişastalı besinler piştiklerinde dirençli nişastanın kristal yapısı erir ve ince bağırsakta sindirilebilir hale gelir. Ancak onları soğuttuğunuzda tekrar dirençli nişasta haline gelirler. Soğuk olarak yenildiğinde yada aşırı olmamak üzere yeniden ısıtılarak tüketildiğinde hem daha düşük kalori alınmış oluyor hem de kısa zincir yağ asitlerinden yararlanılmış oluyor. Ketojenik diyet yapanlar yeterli dirençli nişasta tüketebilmek için nişastalı yiyecekler tükettiğinde karbonhidrat sınırını kolayca aşabileceklerini unutmamalılar. Fakat pişirmeden çiğ olarak patates nişastası kullanabilirler. Pişmiş yemeklere ya da smoothie'lerine katabilirler. Bir kaşık patates nişastasında 10 gram karbonhidrat bulunur ve bunun 8 gramı dirençli nişastadır. İki kaşık patates nişastası tüketilidiğinde sağlık için gerekli asgari miktarda kısa zincir yağ asidi üretmiş oluyoruz(toplam 4 gram net carb). Düşük karb tüketenler az miktarlarda nişastalı yiyecekler tüketebilirler. Dirençli nişasta çeşitleri: Tahıl, tohum ve baklagillerde(%50'si dirençli nişastadır) bulunan dirençli nişasta lifli hücre duvarının içinde hapsolduğu için sindirilmez. Patates ve yeşil muzda doğal olarak dirençli nişasta bulunur. İçinde Pirinç ve patatesin de bulunduğu bazı nişastalı yiyecekler piştikten sonra soğutulduğunda nişastanın bir bölümü dirençli nişasta haline gelir. Bu nişasta biçimleri pişmiş nişastalı besinlerde genelde karışmış olarak bir arada bulunur. Olgunlaşmış muzda sindirilebilir nişasta daha çoktur. 100 gram pişmiş yulafta 3.6gram dirençli nişasta bulunur. Patates haşlanıp soğutulduğunda dirençli nişasta 3 katına çıkar. Pişirilip soğutulmuş ve sonradan yeniden ısıtılmış pirinçte, pişmiş pirince göre 2.5 kat daha fazla dirençli nişasta bulunur. Buğday pişirilip soğutulduğunda dirençli nişasta miktarının %41 den %88'e çıkıyor. Baklagiller cinslerine göre 100 gramda 1-5gr arası dirençli nişasta barındırır, piştiklerinde bu miktar 11-20 grama yükselir. Barbunya, siyah fasülye, soya fasülyesi(GDO'suzunu tüketin, kanserlere de iyi geliyor), bezelye bakla giller arasında dirençli nişasta oranı yüksek olanlar. Bakla piştikten sonra 100 gramda 8-13 gram dirençli nişasta içerir. Genel olarak tüm nişastalı yiyecekler pişirilip bir gece boyunca soğutulduktan sonra tüketilirse dirençli nişasta miktarının önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Soğuk olarak tüketildiğinde en yüksek miktarda dirençli nişasta bulunurken. Yeniden ısıtılan nişastalı yiyecek halen çok miktarda dirençli nişasta içerse de soğuk yenilene göre dirençli nişasta miktarı azalıyor. Size bu sırrı emanet ediyorum, yararlanın, sevdiklerinizle paylaşın.

11 Mayıs 2021

Kilo: Bugüne kadar kayıp: Geriye kalan: Diyet Takibi:
113,4 kg 0 kg 46,4 kg Oldukça İyi
   Yorum Ekle Haftada 6,5 kg kaybediyor


ManlyMacho Kilo Geçmişi


Uygulamayı al
    
© 2024 FatSecret. Tüm hakları saklıdır.