alpper9 Günlüğü, 30 Nis 20

Fruktoz Emilimi ve Kullanımı

Glikoz gibi fruktoz da ince bağırsaktan doğrudan kan dolaşımınıza katılır. Fruktoz, kan şekeri seviyesini glikozdan daha kademeli olarak yükseltir ve insülin seviyelerini hemen etkilemez. Bununla birlikte, fruktoz kan şekerinizi hemen yükseltmemesine rağmen, daha uzun vadeli olumsuz etkileri olabilir. Karaciğeriniz, vücudunuz enerji için kullanmadan önce fruktozu glikoza dönüştürmek zorundadır. Karaciğerinizin kaldırabileceğinden daha fazla fruktoz tüketirseniz, fruktoz fazlası kolesterol ve trigliseritlere dönüşür. Bunun obezite, karaciğer yağlanması hastalığı ve yüksek kolesterol gibi sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Vücudunuz fruktozu enerji için kullanmak üzere karaciğerde glikoza dönüştürür. Aşırı fruktoz, karaciğerinize yük bindirerek bir dizi metabolik soruna yol açabilir. Bazı çalışmalar yüksek fruktoz tüketiminin zararlı etkilerini göstermiştir. Bunlar insülin direnci, tip 2 diyabet, obezite, karaciğer yağlanması hastalığı ve metabolik sendromdur. 10 haftalık bir çalışmada fruktoz ile tatlandırılmış içecekler içen kişilerin göbek yağı % 8.6 artış gösterirken, glikoz ile tatlandırılmış içecekler içenlerde bu oran % 4.8’dir.

Yapılan başka bir çalışma, eklenen tüm şekerlerin tip 2 diyabet ve obezite riskinizi artırabilmesine karşın, fruktozun en zararlı olabileceğini tespit etmiştir. Dahası, fruktozun açlık hormonu olan grelini artırdığı ve yemekten sonra daha az tok hissetmenize neden olabileceği gösterilmiştir. Fruktoz karaciğerinizde alkol gibi metabolize edildiğinden, bazı kanıtlar benzer şekilde bağımlılık yapabileceğini göstermektedir. Bir çalışma, beyninizdeki ödül yolunu harekete geçirdiğini ve bu da şeker isteğinin artmasına neden olabileceğini bulmuştur.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3533803/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682989/

2040 kcal Yağ: 75,78g | Prot: 163,33g | Karb: 177,04g.   Kahvaltı: Tavuk Göğüs Eti, Yumurta, Salatalık, Ev Yapımı Yoğurt, Eti Lifalif Yulaf Ezmesi, Yeşil Biber. Öğle Yemeği: Bulgur, Salatalık, Zeytinyağı, Tavuk Göğüs Eti, Mantar, Kırmızı Domates, Aknaz Tam Yağlı Beyaz Peynir. Akşam Yemeği: Yumurta, Tavuk Göğüs Eti, Bulgur, Domates Suyu. Aperatifler/Diğer: Tereyağı. devamı için...

10 Destekçi    Destek   


     
 

Yorum Gönder


Yorum göndermek için oturum açmanız gerekmektedir. Oturum açmak için Buraya tıklayın.
 


alpper9 Kilo Geçmişi


Uygulamayı al
    
© 2024 FatSecret. Tüm hakları saklıdır.